wtorek, 29 listopada 2011

Instrukcja DIY: Pyszne ciasteczka na Mikołajki lub Gwiazdkę...

Przedstawiam prosty i smaczny przepis na świąteczne ciasteczka, które świetnie się sprawdzą, jako alternatywa do tradycyjnych pierniczków. Świetnie się sprawdzają również, jako drobny upominek, np.: na Mikołajki.



Składniki:
180 g masła
300 g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka starta z jednej cytryny lub mandarynki
szczypta soli
300 g mąki
lukier
barwnik spożywczy - czerwony
wiórki kokosowe

Przepis:
  1. Elektrycznym mikserem utrzyj masło na puszysty krem. Stopniowo wsypuj cukier, miksuj aż do uzyskania jasnej i gładkiej masy.
  2. Ucieraj masę drewnianą łyżką, dodając najpierw całe jajko, a następnie żółtko. Wlej esencję waniliową, wsyp skórkę z cytryny i sól. Starannie utrzyj wszystko na gładką masę.
  3. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z masą. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę, a następnie włóż do lodówki na ok pół godziny.
  4. Piekarnik nagrzej do 190  stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wytnij z niego ciasteczka.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden "Ciastka, Ciasteczka i Babeczki".


Dekoracja ciasteczek krok po kroku:
  1. Udekoruj białym lukrem pompon czapeczki i jej dolny brzeg. Poczekaj, aż lukier trochę zastygnie.
  2. Udekorowane lukrem miejsca zanurz we wiórkach kokosowych.
  3. Środek udekoruj czerwonym lukrem.
  4. Odstaw do zastygnięcia.


Gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz