Składniki:
180 g masła
300 g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka starta z jednej cytryny lub mandarynki
szczypta soli
300 g mąki
lukier
barwnik spożywczy - czerwony
wiórki kokosowe
Przepis:
- Elektrycznym mikserem utrzyj masło na puszysty krem. Stopniowo wsypuj cukier, miksuj aż do uzyskania jasnej i gładkiej masy.
- Ucieraj masę drewnianą łyżką, dodając najpierw całe jajko, a następnie żółtko. Wlej esencję waniliową, wsyp skórkę z cytryny i sól. Starannie utrzyj wszystko na gładką masę.
- Przesiej mąkę i wymieszaj ją z masą. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę, a następnie włóż do lodówki na ok pół godziny.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wytnij z niego ciasteczka.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden "Ciastka, Ciasteczka i Babeczki".
Dekoracja ciasteczek krok po kroku:
- Udekoruj białym lukrem pompon czapeczki i jej dolny brzeg. Poczekaj, aż lukier trochę zastygnie.
- Udekorowane lukrem miejsca zanurz we wiórkach kokosowych.
- Środek udekoruj czerwonym lukrem.
- Odstaw do zastygnięcia.
Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz