Potrzebujemy:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g soli
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 ml zimnej wody
- foremki do ciasteczek
- wstążeczki
- druciki lub nitka
Ozdoby krok po kroku:
- Przygotuj masę solną: wymieszaj wszystkie suche składniki i dodawaj stopniowo wody. Jeżeli będzie potrzeba dodaj jej więcej niż w przepisie.
- Rozwałkuj masę i wytnij "ciasteczka", ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Wstaw do piekarnika i susz - przy lekko uchylonych drzwiczkach w najniższej temperaturze (ok. 50 stopni Celsjusza).
- Po wysuszeniu i wystudzeniu, pomaluj, np.: Złotolem.
- Opcjonalnie udekoruj wstążeczkami.
- Zamocuj druciki lub nitkę.
świetne pomysły i dużo inspiracji! na pewno coś popróbuję :)
OdpowiedzUsuń