niedziela, 13 listopada 2011

Przepyszna szarlotka w świątecznej odsłonie

Chciałbym przedstawić propozycję na wspaniała szarlotkę w uroczystej odsłonie.


Składniki:

  • ok. kg jabłek typu Szara reneta
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • kostka margaryny do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu, śmietany lub kefiru
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • bułka tarta
  • cynamon
  • brązowy cukier


Do udekorowania potrzebujemy wstążki w dowolnym kolorze, kolorowych koralików, bądź innych materiału w zależności od tego co podpowiada nam nasza wyobraźnia.

Szarlotka krok po kroku:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę i  wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i białym cukrem. 
  2. Utwórz stożek, a następnie zrób w nim zagłębienie, do zagłębienia dodaj żółtka, pokrojoną margarynę i jogurt. 
  3. Zagnieć, starając się nie ogrzać ciasta. Podziel na dwie części (3/4 i 1/4) i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  4. Blachę natłuść, wyłóż na nią większą część ciasta, zrób w nim dziurki widelcem i posyp bułką tartą. 
  5. Na ciasto wyłóż starte na grubej tartce jabłka, posyp je cynamonem i brązowym cukrem. Udekoruj pozostałym ciastem, możesz wykroić z niego dowolny kształt, bądź zetrzeć je na tartce.
  6. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 45 min do 1 h. Po ostygnięciu wyjmij ciasto z tortownicy bądź formy do tart i udekoruj wedle uznania.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz