Składniki:
- ok. kg jabłek typu Szara reneta
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- kostka margaryny do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu, śmietany lub kefiru
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- bułka tarta
- cynamon
- brązowy cukier
Do udekorowania potrzebujemy wstążki w dowolnym kolorze, kolorowych koralików, bądź innych materiału w zależności od tego co podpowiada nam nasza wyobraźnia.
- Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i białym cukrem.
- Utwórz stożek, a następnie zrób w nim zagłębienie, do zagłębienia dodaj żółtka, pokrojoną margarynę i jogurt.
- Zagnieć, starając się nie ogrzać ciasta. Podziel na dwie części (3/4 i 1/4) i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Blachę natłuść, wyłóż na nią większą część ciasta, zrób w nim dziurki widelcem i posyp bułką tartą.
- Na ciasto wyłóż starte na grubej tartce jabłka, posyp je cynamonem i brązowym cukrem. Udekoruj pozostałym ciastem, możesz wykroić z niego dowolny kształt, bądź zetrzeć je na tartce.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 45 min do 1 h. Po ostygnięciu wyjmij ciasto z tortownicy bądź formy do tart i udekoruj wedle uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz