niedziela, 2 lutego 2014

Przepisy: Korzenny łamaniec do niedzielnej kawuni

Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne i proste ciasto drożdżowe w nietypowej formie. Podczas jego jedzenia kolejne kawałki ciasta odłamuje się od siebie - co jest super przyjemne i zaskakujące dla gości.

Czasami coś smakuje lepiej niż byśmy się tego spodziewali - tak jest właśnie z tym ciastem. Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis autorki bloga Dorota smakuje, postanowiłam przygotować coś na wzór:) i wyszło przepyszne ciacho, które prawie w całości pochłonęliśmy do jednej kawuni:)


Ciasto przygotowałam z następujących składników:
szklankę mleka
ok. pół kg mąki tortowej
szczyptę soli
ok. 40 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego

Do tego sos:
2 łyżki przyprawy do piernika - gotowej lub własnej mieszanki
2 łyżeczki cynamonu
ok. 50-70 g masła
2 łyżki oleju
6 łyżek cukru

Dodatkowo użyłam rodzynek i płatków migdałów - ilość odmierzyłam "na oko".

Przepis na ciasto:

  • Do miski wlej letnie mleko, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki, wymieszaj - rozczyn odstaw do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). 
  • Jak podwoi objętość to dodawaj mąkę - stopniowo, aż ciasto zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji (typowej dla ciast drożdżowego), dodaj też olej i sól. Wyrób ciasto ręcznie, tak aby było elastyczne i odstawało od ręki - wyrabiaj ok. 10 minut. 
  • Odstaw do wyrośnięcia. Jak wyrośnie to je rozwałkuj - mnie z takiej ilości wyszedł prostokąt 90 cm na 20 cm o grubości ok 5mm:).
  • Ciasto posmaruj sosem, pokrój na kwadraty i układaj kwadraty jeden na drugim - po ułożeniu ok. połowy z przygotowanych kwadratów, przełóż je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dodaj pozostałe kwadraty ciasta. A na koniec możesz posypać płatkami migdałów. Odstaw do wyrośnięcia na ok 20 minut. Piecz ok 30-40 min w temp 180 stopni
Jak przygotować sos:

  • Rozpuść masło i dodaj do niego cukier i przyprawy oraz olej - wymieszaj tak, aby cukier się rozpuścił. Dodaj rodzynki.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda pysznie i na pewno spróbuję je zrobić! Spotkałam się już z taką formą ciasta drożdżowego, znalazłam przepis na ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywania i był rewelacyjny :) ludzi faktycznie taka forma dziwi, ale ciasto jest naprawdę pycha.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń