wtorek, 11 października 2011

Zupa krem z dyni i pomidorów


PRZEPIS NA 3-4 PORCJE

Składniki:
1,5 l bulionu z kurczaka lub indyka lub z kostki rosołowej
3 marchewki
500g dyni
2- 3 duże obrane pomidory (lub pomidory z puszki)
1-2 ząbki czosnku
jogurt grecki lub naturalny
przyprawy
2 łyżeczki masła
oliwa z oliwek

Obrane i pokrojone pomidory przesmaż na maśle. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę i pokrojoną marchewkę. Dorzuć czosnek. Dolej gorący bulion i dopraw solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną, przetrzyj zupę na krem. Dodaj oliwę. Aby zupa zyskała odrobinę pikanterii można dodać szczyptę chili.
Przelej zupę do miseczek i ozdób kleksem z jogurtu naturalnego bądź greckiego i świeżą bazylią. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz