czwartek, 13 października 2011

Gnocchi z dyni



Składniki:
400 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (np.: z poprzedniego dnia)
ok. 200 g dyni
ok. 300 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli

Obraną dynię pieczemy w piekarniku ok. 30 minut (200 stopni). Przecieramy miąższ przez sito i odciskamy nadmiar soku. Łączymy z dokładnie ubitymi ziemniakami, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (mąkę pszenną dosypujemy stopniowo, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję). 

Gdy ciasto nie będzie się kleiło do rąk, formujemy z niego wałeczek (jak na kopytka) i wykrawamy kluseczki. Następnie toczymy każdą z nich po widelcu, aby uzyskać ozdobne rowki.

Gotujemy partiami w osolonej wodzie (kluseczki wrzucamy na wrzątek), po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

Po wyłożeniu na talerz polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek lub masłem i posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz