środa, 1 kwietnia 2015

Osładzając wiosnę, przeganiam zimę... przepis na mega wiśniową wuzetkę!

Wielkanoc coraz bliżej, a ja nadal jestem totalnie w tyle z przygotowaniami, dekoracje i drobne prezenty pewnie będę przygotowywać na ostatnią chwilę. A na dodatek wiosna zrobiła nam pogodową niespodziankę i zamiast  rozgrzewać nas promykami słońca to za oknem śnieżyce i wichury. Stąd pomysł, aby osłodzić sobie te chłodne dni, przepis, przetestowałam w miniony weekend  i ciepło je wam polecam:)



Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić razem z połową cukru, ucierać tak długo, aż zmienią swój kolor na jasny i staną się puszyste. W innej misce ubić białka, pod koniec drugą część cukru. Delikatnie połączyć obie masy, a następnie dodać do nich mąkę zmieszaną z kakao i rozpuszczone masło. Ja piekłam w foremce o średnicy 26 cm, ale można w mniejszej wtedy ciasto bardziej wyrośnie. Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok 30 minut. Wystudzić, a następnie przekroić na dwie równe części.Przepis na biszkopt znalazłam na stronie moje wypieki tu

Składniki na ciasto (najlepiej gdyby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej):
6 dużych jajek
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
¼ kostki masła

Nasączenie:
pół szklanki nalewki wiśniowej
1/4 szklanki wody
Wymieszać i nasączyć połowę ciasta.

Krem:
300 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Opakowanie serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem.

Wiśnie w żelu:
Ok. 200g wydrylowanych wiśni – mogą być mrożone
Pół szklanki wody – można dodać trochę nalewki wiśniowej
Cukier do smaku
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

W rondelku zagotować wiśnie z wodą i cukrem, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Zagotować, aż zrobi się kisiel. Ostudzić.

Polewa czekoladowa:
Tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
W rondelku podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę.

Przygotowanie:
Na paterze ułożyć spód ciasta, nasączyć go, a następnie wyłożyć na niego żel wiśniowy, kolejno krem, a potem drugą część ciasta, nasączyć i udekorować polewą czekoladową i owocami.


Smacznego i cieplejszej wiosny:)

5 komentarzy:

  1. Na pewno przetestuje, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam i życzę radosnych i choć trochę wiosennych dni:)

      Usuń
  2. Muszę kiedyś spróbować :) wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu:)

      Usuń
  3. Świetny blog - niezłe przepisy. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.xeibos.pl

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.