W miniony weekend świętowaliśmy imieniny moje córci Evci, jak zwykle, przed imprezą miałam dylemat, co przygotować do jedzenia - na słodko, czy może coś bardziej konkretnego. Chciałam jednak zrobić coś innego niż sałatki i talerz z wędlinami, żeby było ciekawiej postawiłam na same przystawki, zakąski w stylu śródziemnomorskich tapas/mezze. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić 5 prostymi przepisami na pyszne i szybkie do przygotowania przystawki na imprezę..
Jako pierwsze Ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem i śmietankowym serkiem ze świeżym koperkiem.
Składniki na placki to:
- 3 ziemniaki,
- 1 jajko,
- ok 2 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół cebuli
- sól, pieprz
Dodatki:
- łosoś wędzony w plastrach lub sałatkowy
- serek śmietankowy
- koperek
Ziemniaki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej z niewielką ilością tłuszczu. Wykładamy na talerz, obok układamy rozdrobnionego łososia wędzonego, do kubeczka wkładamy serek, wymieszany wcześniej z pokrojonym koperkiem
Od czasu jak pierwszy raz kupiłam słodkie ziemniaki/bataty/pataty, czy jakkolwiek je nazwać:) testowałam je już w kilku przepisach. Tym razem zrobiłam z nich Placuszki z batatów z sosem pesto.
Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki słodkie
- 1 jajko
- mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji, takiej przy której placuszki nie będą się rozpadały:)
- Pesto - najlepsze domowej roboty, ja wybrałam gotowe, ale to, które w sklepie można znaleźć w lodówkach
Ziemniaki ugotować, wystudzić i dodać do nich jajko i trochę mąki, wymieszać i usmażyć.
Kolejny przepis to Mini tarty ze szpinakiem
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie mrożonego szpinaku
- cebula
- jogurt grecki
- 3 jajka
W małych foremkach do tarty podpiec ciasto francuskie, jak zacznie rosnąć to wyłożyć farsz i piec dalej.
Aby zrobić farsz trzeba podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek i szpinak. Następnie po wystudzeniu, dodać jogurt grecki i jajka. Wyłożyć na tarty (można dodać starty żółty ser). I upiec.
Falafelki z sosem ajwar
Składniki:
- 200 g namoczonej ciecierzycy (moczyć przez noc w wodzie z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
- pęczek natki pietruszki
- czosnek
- cebula
- bułka tarta
- przyprawy: kumin, sól, pieprz
- proszek do pieczeni
Ciecierzycę wrzucić do blendera, dodać natkę pietruszki, czosnek, cebulę,przyprawy, pół łyżeczki proszku do pieczenia i rozdrobnić. Ulepić kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Wyłożyć na talerz. Podawać z sosem.
Empanadas z pomidorami i tuńczykiem
Składniki:
- ciasto francuskie
- tuńczyk w sosie własnym
- cebula
- rozdrobnione pomidorki w puszce
- 4 łyżki śmietanki
- 1 łyżka bułki tartej
Cebulkę zeszklić, dodać tuńczyka i pół puszki rozdrobnionych pomidorków. Chwilę podsmażyć i dodać śmietankę i bułkę tartą. Wystudzić. Ulepić pierożki z ciasta francuskiego i upiec w piekarniku w temp 220 stopni.
Smacznego:)
A może macie przepis na prostą przystawkę, którym chciałybyście się podzielić? Dopiszcie go w komentarzu.
Pozdrawiam i do miłego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz