piątek, 15 maja 2015

5 pysznych i szybkich przystawek na impreze

W miniony weekend świętowaliśmy imieniny moje córci Evci, jak zwykle, przed imprezą miałam dylemat, co przygotować do jedzenia - na słodko, czy może coś bardziej konkretnego. Chciałam jednak zrobić coś innego niż sałatki i talerz z wędlinami, żeby było ciekawiej postawiłam na same przystawki, zakąski w stylu śródziemnomorskich tapas/mezze. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić 5 prostymi przepisami na pyszne i szybkie do przygotowania przystawki na imprezę.. 


Jako pierwsze Ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem i śmietankowym serkiem ze świeżym koperkiem. 

Składniki na placki to:
  • 3 ziemniaki, 
  • 1 jajko, 
  • ok 2 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół cebuli
  • sól, pieprz

Dodatki:
  • łosoś wędzony w plastrach lub sałatkowy
  • serek śmietankowy
  • koperek

Ziemniaki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej z niewielką ilością tłuszczu. Wykładamy na talerz, obok układamy rozdrobnionego łososia wędzonego,  do kubeczka wkładamy serek, wymieszany wcześniej z pokrojonym koperkiem

Od czasu jak pierwszy raz kupiłam słodkie ziemniaki/bataty/pataty, czy jakkolwiek je nazwać:) testowałam je już w kilku przepisach. Tym razem zrobiłam z nich Placuszki z batatów z sosem pesto.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki słodkie
  • 1 jajko
  • mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji, takiej przy której placuszki nie będą się rozpadały:)
  • Pesto - najlepsze domowej roboty, ja wybrałam gotowe, ale to, które w sklepie można znaleźć w lodówkach

Ziemniaki ugotować, wystudzić i dodać do nich jajko i trochę mąki, wymieszać i usmażyć.

Kolejny przepis to Mini tarty ze szpinakiem

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • cebula
  • jogurt grecki 
  • 3 jajka

W małych foremkach do tarty podpiec ciasto francuskie, jak zacznie rosnąć to wyłożyć farsz i piec dalej.
Aby zrobić farsz trzeba podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek i szpinak. Następnie po wystudzeniu, dodać jogurt grecki i jajka. Wyłożyć na tarty (można dodać starty żółty ser). I upiec.

Falafelki z sosem ajwar


Składniki:

  • 200 g namoczonej ciecierzycy (moczyć przez noc w wodzie z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • pęczek natki pietruszki
  • czosnek
  • cebula
  • bułka tarta
  • przyprawy: kumin, sól, pieprz
  • proszek do pieczeni

Ciecierzycę wrzucić do blendera, dodać natkę pietruszki, czosnek, cebulę,przyprawy, pół łyżeczki proszku do pieczenia i rozdrobnić. Ulepić kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Wyłożyć na talerz. Podawać z sosem.

Empanadas z pomidorami i tuńczykiem


Składniki:

  • ciasto francuskie
  • tuńczyk w sosie własnym
  • cebula
  • rozdrobnione pomidorki w puszce
  • 4 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka bułki tartej

Cebulkę zeszklić, dodać tuńczyka i pół puszki rozdrobnionych pomidorków. Chwilę podsmażyć i dodać śmietankę i bułkę tartą. Wystudzić. Ulepić pierożki z ciasta francuskiego i upiec w piekarniku w temp 220 stopni.

Smacznego:)

A może macie przepis na prostą przystawkę, którym chciałybyście się podzielić? Dopiszcie go w komentarzu.

Pozdrawiam i do miłego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz