wtorek, 10 stycznia 2012

Urodzinowy tort w kształcie Księżniczki

W tym roku na urodzinowe kinder party mojej córeczki przygotowałam tort w kształcie małej Księżniczki. Wbrew pozorom można go przygotować dość szybko i nie trzeba mieć większych zdolności do dekoracji tortów.

Tort ten składa się z pięciu warstw - to jak ma być wysoki zależy od rodzaju lalki, która "założy tą suknię". Ja wykorzystałam małą laleczkę Evi, bo moje warstwy wyszły zbyt niskie na lalkę typu Barbie, a obawiałam się pozbawić lalkę nóg:) Ale jeżeli przygotujemy wyższy biszkopt to bez problemu możemy umieścić w nim lalkę typu Barbie.

Górną część tortu pieczemy w formie do baby wielkanocnej, a dolną w małej tortownicy (bądź wykorzystujemy gotowe spody do tortu i odkrawamy nadmiar ciasta). Ciasto należy wydrążyć, by móc do niego włożyć lalkę. Nogi lalki przed włożeniem do tortu owijamy folią spożywczą (by się nie pobrudziła kremem i masą owocową).

Tort ma następujące warstwy poczynając od dołu:
- warstwa okrągłego biszkoptu
- warstwa masy owocowej lub konfitury
- warstwa okrągłego biszkoptu
- warstwa kremu
- warstwa masy owocowej lub konfitury
- warstwa okrągłego biszkoptu
- warstwa kremu
- warstwa 1/2 ciasta wypieczonego w formie do baby wielkanocnej
- warstwa kremu lub konfitury
- warstwa 1/2 ciasta wypieczonego w formie do baby wielkanocnej


Całość dekorujemy kremem, pierwszą warstwę nanosimy w dowolny sposób, a kolejną poprzez robienie mini "bezików" wyciskając krem przez szprycę do dekorowania tortów. Dodatkowo możemy zrobić księżniczce koronę z folii aluminiowej.

Przepis na biszkopt
Musimy upiec dwa biszkopty - jeden w formie okrągłej, a drugi w formie do babek.

Składniki na jeden biszkopt:
6 jajek
6 łyżek przegotowanej ciepłej wody
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
2 budynie waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy ciepłą wodę, cukier waniliowy i ucieramy do czasu, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia (przesiewając je), a następnie ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do formy i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30- minut (w zależności od wysokości warstwy ciasta wydłużamy lub skracamy czas pieczenia).

Jeżeli pierwszy biszkopt nam "ładnie" wyrośnie to drugi możemy upiec z połowy składników. Musimy po prostu oszacować czy uda nam się w nim umieścić naszą lalkę.

Krem to bita śmietana (ze śmietany kremówki - ok. 400 ml) z dodatkiem odrobiny barwnika spożywczego i śmietana-fix, ale możemy też przygotować krem maślany - będzie bardziej odporny na temperatury. Można również przygotować również gotowy krem z "papierka".

Masa owocowa

Jeżeli chodzi o masę owocową, to możemy ją przygotować według następującego przepisu lub użyć konfitury (najlepsze będą maliny, wiśnie lub czarna porzeczka) ze słoika.

Potrzebujemy:
100 ml soku wiśniowego lub kompotu z wiśni
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
500 g wiśni świeżych, zamrożonych lub z kompotu
Wymieszać sok z cukrem i skrobią, podgrzać. W momencie gdy zgęstnieje dodać owoce, wymieszać i chwilę pogotować. Odstawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz