piątek, 27 stycznia 2012

Czekoladowe ciasteczka na zimową chandrę:)

Przedstawiam przepis na genialne, mega kaloryczne, super czekoladowe... ciasteczka - idealny zastrzyk energii:) Czekolada to podobno też niezły afrodyzjak, więc nadają się idealnie również jako słodki prezent na Walentynki - wystarczy zapakować w celofan i przewiązać wstążką...



Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
120 g masła
2 jajka
100 g cukru pudru
50 g brązowego cukru
50 g mąki tortowej
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
100 g płatków migdałów
100 g perełek czekoladowych lub pokrojona gorzka czekolada
100 g pokrojonej białej czekolady

Ciasteczka krok po kroku:
  1. Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza.
  2. Na niewielkim ogniu rozpuść gorzką czekoladę wraz z masłem pokrojonym na kawałki.
  3. W misce utrzyj mikserem jajka z cukrem (pudrem i brązowym) na jednolity krem, następnie dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, esencję waniliową i sól. Wymieszaj i dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz płatki migdałów i kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Nakładaj łyżką ciasteczka, spłaszczając je - zachowaj duże odstępy. Piecz przez ok 9 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj 2 minuty i dopiero przełóż na talerz.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Miałam okazję wczoraj skosztować ciasteczek. Są pyszne;)

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.