sobota, 12 kwietnia 2014

Pomysły - jak uzyskać naturalne barwniki do jajek?


Co roku barwię jajka w łupinach cebuli, w tym roku postanowiłam spróbować czegoś innego. Chciałabym jednak pozostać przy naturalnych barwnikach, dlatego też zebrałam od różnych znajomych i z sieci informacje, czym barwiły jajka nasze babcie i prababcie. 
 


JAK UZYSKAĆ NATURALNE KOLORY PISANEK:
  • Kolor brązowy uzyskamy gotując jajka w wywarze z łupin cebuli (może być również cebula czerwona) lub kawy.
  • Kolor ciemno brązowy i czarny uzyskamy z kory dębu, olchy lub łupin orzecha włoskiego.
  • Kolor żółty uzyskamy dzięki kurkumie, a także z kory młodej jabłoni, płatków nagietka, liści brzozy i olchy, z drewna morwy, z suszonych kwiatów jaskrów polnych, trzciny i rumianku, oraz igieł modrzewiowych.
  • Kolor czerwony nadadzą kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego bzu i suszone owoce jagody.
  • Kolor pomarańczowy uzyskamy z marchwi i dyni oraz z połączenia barwnika żółtego i czerwonego.
  • Kolor niebieskawy otrzymamy z czerwonej kapusty oraz z owoców tarniny.
  • Kolor różowy nada naszym jajkom sok z buraczków.
  • Kolor fioletowy otrzymamy z płatków kwiatu ciemnej malwy.
  • Kolor zielony dostarczą pędy młodego żyta, listki barwnika, niektóre trawy oraz liście ziół, w tym głównie pokrzywa.
  • Kolor złoty otrzymamy poprzez połączenie brązowego z żółtym.
Z tych barwników można podobno uzyskać praktycznie każdy odcień i wszystkie kolory pochodne. 

Mieszanie barwników lub wielokrotne zanurzenie jajek w tym samym kolorze zapewni natomiast uzyskanie kolorów pośrednich o różnej intensywności. 
Ważną rolę podczas barwienia odgrywa czas barwienia oraz temperatura roztworu. Aby uzyskać elegancki połysk możemy posmarować kraszankę cienką warstwą oliwy. 
Myślę, że w wielkanocnym koszyczku przepięknie wyglądać będą w stu procentach ekologiczne kraszanki w różnych kolorach - oczywiście zdjęciami się podzielę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz