wtorek, 21 lutego 2012

Chrusty, faworki z cynamonem

Dzisiaj ostatni dzień karnawału, więc chrupiemy chrusty - tym razem z cynamonem:)

Przepis mojego Dziadka:)

Składniki:
  • 3 żółtka
  • 1 kg mąki
  • 0,5-0,6 l śmietany 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder i cynamon do posypania

  1. Składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, zbić dobrze pałką lub tłuczkiem. 
  2. Ciasto podzielić na porcje (przykryć ściereczką, by nie obsychało).
  3. Pierwszą porcję rozwałkować tak, aby ciasto było niemal przeźroczyste - im cieńsze, tym bardziej chrupkie będą faworki. 
  4. Ciasto pociąć na pasy, a następnie na romby. 
  5. W każdym z rombów zrobić nacięcie, złapać go w dwie ręce i jeden z końców przełożyć przez dziurkę, a następnie rozciągnąć ciasto. Powtarzać, aż do wyrobienia całej porcji. 
  6. Smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu. 
  7. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 
 Najlepiej faworki przygotowywać w dwie osoby - jedna osoba wywija ciasto, a druga smaży.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.