niedziela, 4 grudnia 2011

Niemieckie precelki adwentowe

Chciałabym się podzielić przepisem na kruche precelki, które piecze się w Niemczech w okresie Adwentu - są pyszne i świetnie się nadają na drobny upominek. Jeżeli znacie jakieś ciekawe przepisy na potrawy, które przygotowuje się w okresie świąt w innych krajach, podzielcie się nimi przesyłając je na mojego maila:)



Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny. Uformuj precelki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe obsyp cukrem waniliowym.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam jadalne upominki. zawsze wywołują uśmiech i wiadomo, że wymagały więcej pracy, niż kupiona bombonierka.

    OdpowiedzUsuń