środa, 14 września 2011

Pyszny i szybki tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone!

Oto moja propozycja na przepyszny tort z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i czekoladą.


Składniki:
Spód do tortu (ja kupiłam gotowy - czekoladowy)
Śmietana 30% ok 400 ml
Serek mascarpone - 1 opakowanie
Żółtka - 3 szt
Cukier puder- wedle uznania
Czekolada ciemna
Biała czekolada
Fix do śmietany
Espresso ok 1 szklanki

Ubijamy żółtka z cukrem w misce postawionej na garnku z niewielką ilością gotującej wody. Gdy masa zgęstnieje i zrobi się kremowa zdejmujemy z ognia i dodajemy serek mascarpone.
Śmietanę ubijamy z fixem do śmietany i ewentualnie cukrem pudrem.
Spód tortu nasączamy espresso i przekładamy masą z serka mascarpone, następnie kładziemy kolejny spód i również nasączamy kawą, przekładamy bitą śmietaną i kładziemy kolejny spód, nasączamy kawą i dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Wstawiamy do lodówki na ok 3 h. Przepyszny tort gotowy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz