poniedziałek, 16 stycznia 2012

Tort czekoladowy z leśnymi owocami

Przestawiam przepis na przepyszny tort urodzinowy z owocami leśnymi.


Ciasto upiekłam na podstawie przepisu na Tort Sachera pochodzącego z książki "365 obiadów na

Potrzebujemy:
Ciasto:
180 g gorzkiej czekolady
180 g masła
180 g cukru
180 g mąki pszennej, tortowej
8 jajek
szczypta soli

Masło utrzyj z cukrem na puch, gdy masa będzie jednolita dodaj rozpuszczoną czekoladę i dalej ucieraj. Następnie nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Białka ubij w oddzielnej misce i dodaj połowę porcji do ucieranej masy, na nią przesiej mąkę, sól i dołóż pozostałą porcję białek. Wszystkie składniki, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do nasmarowanej tortownicy.
Piecze ok 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do ok 160-180 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, bądź klasycznie na trzy części. Można również upiec od razu trzy (lub dwie) oddzielne warstwy, dzieląc wcześniej ciasto na części.

Masa do przełożenia tortu:
150 ml soku z wiśni
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml nalewki wiśniowej
700 g mrożonych owoców - malin, wiśni, jeżyn


Wszystkie składniki (poza owocami) połączyć i podgrzać, a następnie dodać owoce. Chwilę pogotować i odstawić do ostudzenia.

Krem to ubita śmietana kremówka - ok 600 ml plus śmietana-fix i odrobina glukozy (może być cukier puder).

Nasączenie to pół na pół nalewka wiśniowa i sok z wiśni (w sumie ok. 150-200 ml, czyli po 75 lub 100 ml).


Układamy kolejno: pierwsza warstwa spodu, nasączamy, masa owocowa, bita śmietana. Przykrywamy drugą połową ciasta z którego skrajmy cieniutką, górną warstwę, nasączamy.
Wokół i po bokach dekorujemy bitą śmietaną, na środku układamy warstwę  owoców. dodatkowo po bokach dekorujemy skrawkami czekolady, a na bezikach z bitej śmietany układamy owoce lub dekoracje z czekolady. Wkładamy do lodówki. Najlepiej przygotować minimum 4 godziny przed podaniem.

2 komentarze: