wtorek, 3 stycznia 2012

Mini cupcakes... :)

Na dobry początek coś małego i przepysznego, zainspirowanego wypiekami słynnej amerykanki , która tworzy urocze, słodkie, cudeńka: http://www.bakerella.com/. Postanowiłam przetestować przepis na cupcake bites, ale krzyżując go z cupcake pops:) Oto moja mała hybryda:) - są idealne na karnawałowe przyjęcie:


Cały proces przygotowania babeczek jest dość pracochłonny i wymaga czasu i cierpliwości, ale warto przygotować je chociaż raz, bo reakcja gości rekompensuje ilość pracy włożoną w przygotowanie. Poza tym są naprawdę pyszne.... Ale po kolei:

Krok 1: Upiecz ciasto - te mini bajaderki przygotowałam na bazie ciasta red velvet, ale mógłby być to zwykły biszkopt lub piaskowiec. 
Krok 2: Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, pokrusz je w misce i dodaj do niego serek mascarpone. 
Krok 3: Następnie wstaw ciasto do lodówki, aby się schłodziło. 
Krok 4: Po ok. godzinie uformuj mini babeczki (najpierw ukształtowałam kulkę, a potem walec).
Krok 5: Wstaw do zamrażalnika na ok. 15 minut, aby się schłodziło.
Krok 6: W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej ciemną czekoladę, dodaj odrobinę oleju i wymieszaj. 
Krok 7:  Wyjmij babeczki z zamrażalnika i zanurz je po kolei do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. odstaw, je na pergamin, aby czekolada zastygła. Jeżeli Ci się to uda ustaw je na niezanurzonej części. Wstaw do zamrażalnika.
Krok 8: Po kolejnych 15 minutach w zamrażalniku, zanurz drugą połowę babeczki w rozpuszczonej, białej czekoladzie (również z dodatkiem oleju) i udekoruj lentylkami, posypką cukrową, itp. Odstaw do mini papilotek i wstaw do lodówki.

Aby było ciekawiej przygotowałam różne kombinacje ciemna czekolada/mleczna czekolada, mleczna czekolada/biała czekolada, itp.. 



Przepis na ciasto RED VELVET

Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki lub kefiru
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
odrobinę czerwonego barwnika

W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Połącz. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


2 komentarze:

  1. Akurat mam małe papilotki w domu, więc chętnie przetestuję przepis w najbliższym czasie :-) Wyglądają naprawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne.Pozdrawiam Christopher
    Świąt białych, pachnących choinką, skrzypiących śniegiem pod butami,
    Spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, pełnych niespodziewanych prezentów.
    Świąt dających radość i odpoczynek, oraz nadzieję na Nowy Rok 2013,
    Żeby był jeszcze lepszy niż ten, który właśnie mija.
    życzy Christopher http://edicook.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń