Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
120 g masła
2 jajka
100 g cukru pudru
50 g brązowego cukru
50 g mąki tortowej
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
100 g płatków migdałów
100 g perełek czekoladowych lub pokrojona gorzka czekolada
100 g pokrojonej białej czekolady
Ciasteczka krok po kroku:
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza.
- Na niewielkim ogniu rozpuść gorzką czekoladę wraz z masłem pokrojonym na kawałki.
- W misce utrzyj mikserem jajka z cukrem (pudrem i brązowym) na jednolity krem, następnie dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, esencję waniliową i sól. Wymieszaj i dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz płatki migdałów i kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Nakładaj łyżką ciasteczka, spłaszczając je - zachowaj duże odstępy. Piecz przez ok 9 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj 2 minuty i dopiero przełóż na talerz.
Miałam okazję wczoraj skosztować ciasteczek. Są pyszne;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! :-)
OdpowiedzUsuń