piątek, 28 października 2011
Instrukcja DIY: Sowa na Halloween - pyszne tartaletki z owocami
Składniki na ok 8 szt
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
tłuszcz do wysmarowania foremek
Owoce do wyboru: brzoskwinie w puszce, kiwi, czerwone porzeczki, jagody, maliny, winogrono, jabłka
Budyń waniliowy jako wypełnienie. Można również na koniec polać owoce (lekko stężałą) galaretką .
Białka ubić na sztywną pianę (aby jajka lepiej się ubijały, powinny być w temperaturze pokojowej), pod koniec ubijania dodać cukier puder i żółtka (wrzucać po jednym). Ubijać, aż masa jajeczna będzie puszysta, dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać i wylać do natłuszczonych foremek. Wstawić do nagrzanego, ale nie gorącego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 160 stopni Celsjusza. Gdy boki będą odstawać, wyjąc z piekarnika i ustawić do góry dnem na drewnianej desce. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć z foremek, wypełnić budyniem i udekorować owocami.
Przepis polecam również mamom dzieci, które nie chcą jeść owoców, być może podane w takiej formie im zasmakują:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz