Dla tych, którzy się zastanawiają jak wybielić skorupkę jajka, podpowiadam - zanurzyć jajko w 10% roztworze octu spirytusowego. Im dłużej, tym jajko będzie bielsze - efekt taki jak na zdjęciu osiągnęłam już po 15 minutowej kąpieli:) Po wyjęciu z kąpieli, jajko należy dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, niejako ściągając z niego poprzedni kolor.
Jeżeli ktoś natomiast zastanawia się jak usunąć z jajka czerwony stempelek, to również polecam ocet spirytusowy. Nawilżyć ściereczkę octem i przetrzeć w miejscu stempelka, chwilę potrzeć i stempelek zniknie:)
Super :) Ale jaki to jest ten 10% roztwór octu spirytusowego? Wystarczy zanurzyć jajko w occie żeby się jajko ,,moczyło"?Jak go zrobić? Podasz ,,przepis"?
OdpowiedzUsuńSuper :) Ale jaki to 10% roztwór octu spirytusowego? Czy wystarczy jajko zamoczyć w occie żeby się moczyło? Jak zrobić ten roztwór? Co to? Podasz ,,przepis"?
OdpowiedzUsuńTen roztwór to taki zwykły ocet ze sklepu - tak piszą po prostu na niektórych etykietach:)
UsuńAha. Bo ja mam ocet spirytusowy, na którym pisze 10% kwasowości czy coś takiego to chodzi po prostu o to żeby wlać trochę tego octu do miski, włożyć jajko i ma się ,,kąpać" to jajko mniej więcej 15 min w tym occie, tak? Nic innego nie trzeba dodawać?
OdpowiedzUsuńAha czyli wystarczy tylko wlać ocet do miski i zamoczyć w nim jajko na 15 min tak?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, pzdr
OdpowiedzUsuńNo to jeśli mogę to jeszcze tylko ostatnie pytanie zadam :) Czy nie zrobi to różnicy jeśli do jednej miski z octem włożymy więcej niż jedno jajko (np. tyle ile się mieści w misce i żeby każde było zamoczone w occie)? Bo tak w oddzielnych miskach to zajmie dużo miejsca, czasu no i zmarnuję tylko ocet. Czyli mogę włożyć do jednej miski załóżmy 4/5 jajek i niech się moczą przez 15 min czy można tylko jedno?
OdpowiedzUsuńJa wkładałam do szklanki, jedno po drugim, ale myśle, że mozna spróbować w miseczce jednocześnie:)
OdpowiedzUsuńwitam. Może to głupie pytanie, ale czy takie wybielone jajko nadaje się później do spożycia?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak:) Ja te które przygotowywałam zjadłam i nie było czuć ich octem. Pozdrawiam
Usuń