Co roku barwię jajka w łupinach cebuli, w tym roku postanowiłam spróbować czegoś innego. Chciałabym jednak pozostać przy naturalnych barwnikach, dlatego też zebrałam od różnych znajomych i z sieci informacje, czym barwiły jajka nasze babcie i prababcie.
JAK UZYSKAĆ NATURALNE KOLORY PISANEK:
JAK UZYSKAĆ NATURALNE KOLORY PISANEK:
- Kolor brązowy uzyskamy gotując jajka w wywarze z łupin cebuli (może być również cebula czerwona) lub kawy.
- Kolor ciemno brązowy i czarny uzyskamy z kory dębu, olchy lub łupin orzecha włoskiego.
- Kolor żółty uzyskamy dzięki kurkumie, a także z kory młodej jabłoni, płatków nagietka, liści brzozy i olchy, z drewna morwy, z suszonych kwiatów jaskrów polnych, trzciny i rumianku, oraz igieł modrzewiowych.
- Kolor czerwony nadadzą kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego bzu i suszone owoce jagody.
- Kolor pomarańczowy uzyskamy z marchwi i dyni oraz z połączenia barwnika żółtego i czerwonego.
- Kolor niebieskawy otrzymamy z czerwonej kapusty oraz z owoców tarniny.
- Kolor różowy nada naszym jajkom sok z buraczków.
- Kolor fioletowy otrzymamy z płatków kwiatu ciemnej malwy.
- Kolor zielony dostarczą pędy młodego żyta, listki barwnika, niektóre trawy oraz liście ziół, w tym głównie pokrzywa.
- Kolor złoty otrzymamy poprzez połączenie brązowego z żółtym.
Z tych barwników można podobno uzyskać praktycznie każdy odcień i wszystkie kolory pochodne.
Mieszanie barwników lub wielokrotne zanurzenie jajek w tym samym kolorze zapewni natomiast uzyskanie kolorów pośrednich o różnej intensywności.
Mieszanie barwników lub wielokrotne zanurzenie jajek w tym samym kolorze zapewni natomiast uzyskanie kolorów pośrednich o różnej intensywności.
Ważną rolę podczas barwienia odgrywa czas barwienia oraz temperatura roztworu. Aby uzyskać elegancki połysk możemy posmarować kraszankę cienką warstwą oliwy.
Myślę, że w wielkanocnym koszyczku przepięknie wyglądać będą w stu procentach ekologiczne kraszanki w różnych kolorach - oczywiście zdjęciami się podzielę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz