Przepis mojego Dziadka:)
Składniki:
- 3 żółtka
- 1 kg mąki
- 0,5-0,6 l śmietany 18%
- 2 łyżki spirytusu
- 1 kg smalcu do smażenia
- cukier puder i cynamon do posypania
- Składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, zbić dobrze pałką lub tłuczkiem.
- Ciasto podzielić na porcje (przykryć ściereczką, by nie obsychało).
- Pierwszą porcję rozwałkować tak, aby ciasto było niemal przeźroczyste - im cieńsze, tym bardziej chrupkie będą faworki.
- Ciasto pociąć na pasy, a następnie na romby.
- W każdym z rombów zrobić nacięcie, złapać go w dwie ręce i jeden z końców przełożyć przez dziurkę, a następnie rozciągnąć ciasto. Powtarzać, aż do wyrobienia całej porcji.
- Smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz