Malinki, jeżynki ja wszystkie Was... przesmażę z brązowym cukrem i będziecie idealne do mojego urodzinowego tortu. A do tego zrobiłam jeszcze masę serka mascarpone i pyszny mega czekoladowy krem. Ale pokolei...
Składniki:Spód do tortu (może być gotowy)
Krem czekoladowy
Kakao - 2 czubate łyżeczki
Serek mascarpone - 1 opakowanie
Żółtka - 3 szt
Cukier puder- wedle uznania
Espresso ok 1 szklanki
Nalewka malinowa lub wiśniowa, którą dodajemy do espresso i kremu czekoladowego
Maliny i jeżyny - w sumie ok 250g
Brązowy cukier - wedle uznania
Czekolada ciemna
Przesmażamy maliny z jeżynami i brązowym cukrem.
Ubijamy żółtka z cukrem w misce postawionej na garnku z niewielką ilością gotującej wody. Gdy masa zgęstnieje i zrobi się kremowa zdejmujemy z ognia i dodajemy serek mascarpone.
Przygotowujemy czekoladowy krem - dodając podczas miksowania dwie łyżki kakao.
Spód tortu nasączamy espresso i przekładamy konfiturą malinowo-jeżynową. Następnie kładziemy kolejny spód i również nasączamy kawą i przekładamy masą z serka mascarpone, kładziemy kolejny spód, nasączamy kawą i dekorujemy kremem czekoladowy i wiórkami czekolady. Wstawiamy do lodówki na ok 3 h. Gotowe:)
Przygotowujemy czekoladowy krem - dodając podczas miksowania dwie łyżki kakao.
Spód tortu nasączamy espresso i przekładamy konfiturą malinowo-jeżynową. Następnie kładziemy kolejny spód i również nasączamy kawą i przekładamy masą z serka mascarpone, kładziemy kolejny spód, nasączamy kawą i dekorujemy kremem czekoladowy i wiórkami czekolady. Wstawiamy do lodówki na ok 3 h. Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz